Hoe kweek je een olijfboom in pot?

In de juiste omgeving kan een olijfboom in pot makkelijk te verzorgen zijn. Op de lange termijn zijn olijfbomen niet bedoeld als kamerplant, maar deze winterharde planten kunnen gerust enkele jaren binnenshuis gedijen met de juiste verzorging. In dit artikel lees je enkele tips waarmee je thuis met succes een olijfboom in pot kan planten.

De belangrijkste elementen die een olijfboom in pot nodig heeft, zijn zonlicht, lucht en beweging.

De eerste voorwaarde voor het binnenshuis hebben van een olijfboom in pot, is dat er genoeg natuurlijk zonlicht is. Een donker appartement met enkel kunstmatige verlichting zal dus geen geschikte omgeving zijn voor een olijfboom.

Hoeveel water hebben olijfbomen nodig?

Olijfbomen zijn het niet gewend om regelmatig water te krijgen. Heb je de boom echter net geplant? Geef deze dan elke week water, of wanneer de bovenste vijf centimeter van de grond droog is. Wanneer de olijfboom volledig in de pot is gevestigd, kun je deze gerust één keer per maand water geven. Geef altijd goed water waardoor de hele grond doordrenkt is. Hierdoor wordt de olijfboom niet alleen goed gehydrateerd, maar zullen ook opgehoopte zouten en chemicaliën uit de grond gespoeld worden.

De juiste groeiomstandigheden

Zet de olijfboom in de buurt van een open raam en zorg dat het raam regelmatig open. Op deze manier kan de boom zowel genoeg lucht als zonlicht krijgen. Let er op dat olijfbomen wat tegenstrijdig zijn: ze hebben zonlicht nodig, maar niet te veel. Als het mogelijk is, zet dan de olijfboom iedere paar maanden even buiten en spoel deze af met de tuinslang. Zo krijgt de boom zowel een bad als de frisse lucht die het nodig heeft. Met het volgen van deze tips zal de olijfboom zeker de eerste paar jaren gezond en sterk groeien!